Agència de col·locació autoritzada nº 1000000076

Entrar


Treball diu als hostalers que pugen sous i trobaran treballadors

24/05/2022

Tres polítics diagnostiquen la mateixa recepta per a un mateix problema. Si tenen dificultats per a trobar treballadors, “paguen-los més”, va recomanar el president Joe Biden a les empreses nord-americanes al juny de l'any passat; expressió que va parafrasejar la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a l'octubre als empresaris espanyols. “Els done una pista: paguen-los més. Oferisquen-los millors condicions de treball. Donen-los més motius per a treballar en les seues empreses”. I ara, el seu número dos, el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez *Rey, ha enviat el mateix missatge als hostalers que pateixen fugida de treballadors just quan encaren un estiu en el qual esperen deixar arrere la pandèmia i recuperar l'activitat perduda. “La solució és pagar adequadament”, els ha dit Pérez *Rey.

“Butxaca” és la guia per a traure-li el màxim partit als teus diners i gaudir de bona salut financera. Rep els millors consells cada setmana en el teu mail

La veritat és que el Ministeri de Treball el té clar. Una de les causes d'aquesta falta de treballadors en restaurants i hostaleria en zones turístiques són els salaris baixos i les llargues jornades, al que s'afigen els elevats preus dels lloguers en aquestes zones.

“Algunes de les vacants que s'estan produint en territoris concrets en hostaleria tenen a veure amb el fet que no es paga prou, no hi ha descansos, les jornades són esgotadores i els treballadors no poden conciliar la vida personal amb la familiar”, va afirmar aquest dilluns Joaquín Pérez *Rey, en finalitzar una reunió amb els agents socials sobre el problema de les vacants en el mercat laboral espanyol. Davant tal problema, per al secretari d'Estat la solució està a la vista: “Pagar adequadament, complir amb els descansos i les jornades laborals, i permetre la conciliació familiar. Quan això succeïsca, estic segur que les vacants s'esfumaran com l'espuma”.

El diagnòstic que es realitza des de Treball és que no hi ha un problema generalitzat de vacants, sinó una qüestió focalitzada en alguns sectors i alguns territoris. Les dades generals mostren que el nombre de vacants sense cobrir és relativament reduït, 109.000 en un mercat de treball de 20 milions d'ocupats. No obstant això, xoca en tindre en compte que conviuen amb més de tres milions d'aturats. Segons les dades de l'INE, les 109.000 vacants es focalitzen principalment en el sector serveis, amb 95.556, seguides per 7.223 en la indústria i 6.307 en la construcció. A nivell europeu, Espanya se situa en la zona més baixa. Un 0,7% de vacants sense ocupar enfront de la mitjana europea del 2,5% i el 3,8% d'Alemanya, segons Eurostat.

El que asseguren en el ministeri és que ni hi ha problema generalitzat de vacants ni tampoc existeix cap fenomen com el de la “gran renúncia”, la tendència que es va iniciar als Estats Units en la segona meitat del 2021, per la qual els treballadors abandonen els seus llocs de treball de manera voluntària per a buscar millors oportunitats. És un fenomen molt americà i de moment, gens espanyol.

Pel que fa a les vacants, el problema a Espanya afecta a sectors concrets com l'hostaleria i la construcció, i en llocs altament qualificats relacionats majoritàriament amb la digitalització. I bàsicament en quatre zones: Catalunya, Madrid, València i Andalusia.

Per a afrontar el problema, Treball i els agents socials han acordat elaborar una *radiografia dels focus problemàtics. “Per a tindre un mapa d'on s'estan produint aquests problemes”, va explicar el secretari d'Estat. En alguns casos, l'evidència salta a la vista. En les vacants hoteleres, els problemes se centren en localitats de la costa i de molta pressió turística.

Els sindicats coincideixen que la causa de les vacants resideix en les condicions laborals. “El problema és clarament de salaris molt baixos i de l'alta temporalitat i parcialitat de les ocupacions”, diu Marià Foia, d'UGT. També Mari Cruz Vicente, de CC.OO., insisteix que “té a veure amb les condicions laborals i sindicals que es donen, hi ha uns incompliments constants dels convenis col·lectius”.

En canvi, la patronal discrepa d'aquesta anàlisi. Considera que les vacants que es produeixen no tenen res a veure amb les condicions laborals, i que es deuen en tot cas a una formació no adequada a les necessitats del mercat que no proporcionen als treballadors les competències requerides. “No hi ha un problema generalitzat de vacants”, indiquen aquestes fonts, que afigen també que “si hi ha situacions puntuals d'incompliment, que es denuncien”.

Consulta la notícia original ACI

961753277
Major, 15
46230 - Alginet
(Valencia)
ocupacio@alginet.es
Sistema Nacional de Empleo